Algemene Ledenvergadering

Hoofdmenu

In memoriam

 

 

Gisteren bereikte ons het trieste nieuws dat Theo Kraan afgelopen woensdag op 82-jarige leeftijd is overleden. Theo zou deze week een ingrijpende operatie ondergaan, maar is aan de vooravond daarvan in het ziekenhuis overleden. Theo voetbalde bijna zestig jaar voor onze vereniging, was decennia lang vrijwilliger en werd op 18 november 2008 benoemd tot erelid van Voorschoten '97.

 

Theo Kraan werd op 19 november 1936 geboren in de Tulpstraat in Voorschoten. In het gezin van twaalf kinderen was hij ‘nummer vier van onderen’. Op 18 november 1948, toen Theo bijna twaalf jaar oud was, werd hij lid van SVLV. Op zijn 16e debuteerde hij in het eerste elftal van de Katholieke vereniging, dat was in een uitwedstrijd bij DOSR in Roelofarendsveen. Vanaf dat moment was hij een vaste basisspeler in de hoofdmacht.

 

In 1958 emigreerde Theo voor twee jaar naar Nieuw Zeeland. Samen met twee dorpsgenoten speelde hij aan de andere kant van de wereld onder de naam ‘Zeelandia’ in de competitie met een team van Nederlandse emigranten. Voorafgaand aan de wedstrijden werd dan vaak het Wilhelmus gespeeld en dwaalden zijn gedachten af naar het verre vaderland. In 1960 keerde Theo terug naar Voorschoten, waar hij direct weer voor SVLV ging spelen. Tot en met 1968 speelde hij in het eerste elftal, waarna hij langzaam zijn weg vervolgde naar de overige senioren. Theo was gek op het spelletje en bleef tot het laatst mogelijke moment actief voetballen. Pas toen hij de grens van 70 jaar ruimschoots was gepasseerd en hij er bijna 60 seizoenen op had zitten, stopte hij als voetballer. Nooit ontving hij in al die jaren een gele of rode kaart, een unicum na zoveel jaren voetbal.

 

Theo maakte ontelbaar veel uren als vrijwilliger bij SVLV en Voorschoten¬†'97. Aan het begin van de jaren’70 was hij bij SVLV één van de oprichters van de dames- en meisjesafdeling. Alles moest van de grond af worden opgebouwd. Op een gegeven moment telde de nieuwe loot aan de stam 55 leden, die onder de bezielende leiding van Theo trainden en wedstrijden speelden. Halverwege de jaren’80 was Theo drie jaar coach van het dameselftal van de Leidse Voetbalbond. Met dat team veroverde hij in 1985 op het KNVB Sportcentrum te Zeist de landstitel. Deze titel vormde één van de hoogtepunten in zijn voetballeven. Hij was daarnaast trots op zijn beide voetballende dochters en op zijn zoon Erwin, die zowel voetballer als scheidsrechter was.

 

Naast alle voetbaltechnische activiteiten, was Theo complexbeheerder, materiaalman, haalde hij contributies op en belijnde hij de velden. Hij was leider van het eerste elftal en keurde als consul de velden bij slecht weer. Als Voorschoten¬†'97 bezoek kreeg van clubs uit het betaalde voetbal, was Theo volledig in zijn element. Hij was dan een perfecte gastheer die genoot van zijn contact met bekende trainers en voetballers. Theo vond het altijd belangrijk om ‘gezien’ en erkend te worden. Bij de jongere generaties was Theo vooral bekend als scheidsrechter. Decennia lang leidde Theo op zijn eigen karakteristieke wijze als clubscheidsrechter wedstrijden bij de jeugd en de senioren. Hij hield van ‘mannelijk’ voetbal, gaf spelers de ruimte om de grenzen te verkennen, maar had een bloedhekel aan geouwehoer. Zodra tijdens de wedstrijd een dialoog dreigde te ontstaan over de uitleg van de spelregels, markeerde hij de grens. Theo was dit voorjaar op 82-jarige leeftijd nog actief als scheidsrechter. Hoewel hij officieel nog niet gestopt was, belette zijn gezondheid hem om dit seizoen wedstrijden te leiden. Theo liep nog wekelijks op het complex rond, maar niet meer in zijn voetbalkleren.   

 

Enige tijd gelegen moest Theo afscheid nemen van zijn vrouw Riet, met wie hij sinds 1963 getrouwd was geweest. Theo was zo ongeveer de ‘last man standing’ van de vooroorlogse generatie vrijwilligers binnen de club. Wij gaan hem missen. Komend weekend wordt één minuut stilte gehouden bij de wedstrijden van de senioren op Sportpark Adegeest. Nadere informatie over de uitvaart volgt later op deze site.

Wij wensen alle familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

(Hans Douw)

 

(Hans Douw)

© 2019-2020 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.